Ovas je žitarica koja je višestruko korisna po zdravlje čoveka, a čini se nedovoljno zastupljena u ishrani. Pogačice su veoma ukusne, naročito kada se tek ispečene, ali su takođe sveže i narednih dana. Uz odgovarajući namaz ili nezavisno ove pogačice predstavljeju odličan doručak, ali i dodatak jelu.
Potrebno:
7 šolja ovsenog brašna
1 šolja ovsenih pahuljica
2 šolje vode
50 gr lanenog semena
100 gr semenki suncokreta
100 gr bundevnog semena
50 gr susama
1 kašičica fruktoze
2 kašičice soli
2 kašičice sode bikarbone
Priprema:
Sve suve sastojke dodati u jednu veliku činiju i dobro izmešati.
Dodati vodu, pa dobro umesiti.
Odvojiti loptice, pa ih istanjiti na oko santimetar debljine.
Od navedene količine ispadne oko 18 pogačica.
Peći na 250°C oko pola sata.