Zašto jesti majoran

Još od davnih vremena ova biljka se koristi kao odličan začin jer jelima daje poseban ukus. Pored toga on ima i lekovita svojstva. Odličan je saveznik u borbi protiv prehlade, reume, stomačnih tegoba, a u poslednje vreme služi i kao pomoćno sredstvo u lečenju od Alchajmerove bolesti. Još u antičko doba majoran se koristio kao dodatak vinu, kako bi podstakao ljubavnu želju. Majoran sadrži eterično ulje, tanine i gorke materije te se koristi i kao lek protiv crevnih i želudačnih tegoba, dezinfekciju probavnog trakta i zaustavljanja dijareje.

Čaj koji se pravi od ove biljke otklanja jutarnju mučninu, ublažava stomačne tegobe. Inače veruje se da ako sveže listove ove biljke stavite u jastuk otklonićete nesanicu. Ulje od majorana ima antiseptičko dejstvo, umereni je tonik i digestiv i smiruje nerve.

Jelena

Leave a Reply