Pesak za filtrtiranje vode

Jedna od najnovijih metoda razvijena na Rais univerzitetu u Njujorku, vrlo je jednostavna, ali efikasna. Filter za vodu sastoji se od mešavina peska i grafitnih oksida. Sam pesak ima veliku filtracionu moć, ali ona se ne odnosi na mehaničke zagađivače u vidu čestica. Mađutim, dodatkom grafit oksida (karbon oksida) dodaje se i hemijski element tako da ovakav filter eleiminiše većinu opasnih materija u vodi.

Grafit oksid sa peskom se ponaša tako što obloži zrna peska , a deluje tako što otklanja čestice teških metala i drugih toksičnih sastojaka zagađivača vode.

Voda predstavlja najznačajniji resurs prirode i kao izvor života za sva živa bića na zemlji vrlo je dragocena i mora se očuvati za buduće generacije.

Procenjuje se da će u budućnosti flaširana voda za piće biti skuplja nego nafta. Već danas oseća se nedostatak zdrave, čiste, pijaće vode. Afričke zemlje, iako bogate ovim prirodnim resursom, nemaju dovoljno pijaće vode, što je uzrok velike smrtosti od bolesti izazvanih nedovoljnom higijenom.

Industrijski razvijene zemlja takođe se suočavaju sa sve većim nedostatkom čiste vode zbog velike zagađenosti životne sredine prouzrokovane visoko razvjenim tehnologijama koje ne prati odgovarajuća zaštita zemlje, vode i vazduha.

Voda je zlatni resurs budućnosti. Prečišćavanje vode već danas je glavni zadatak za naučnike zbog sve prisutnije zagađenosti životne sredine. Stalno se razvijaju novi načini filtriranja i čišćenja štetnih sastojaka vode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *