Kajmak iz Srbije u Americi

Vašington, juli 2011, veliki konferencijski cenrat američke prestonice – na 30 000 m² izlagalo je svoje specijalitete i delikatese 2 400 proizvođača hrane iz celog sveta. Može se reći pravi gurmaski raj, ali ovaj sajam nije bio za široku publiku, već samo za profesionalce iz esnafa prehrambenih spacijaliteta i ponekog radoznalog novinara.

Posebnu pažnju naših novinara privukao je naravno štand neše „Mlekare Šabac“ deo koncerne „Farmakom“ koja je izložila svoje proizvode među kompaniama iz 80 zemalja sveta.

Ovaj najveći sajam đakonija ugostio je sve koji pretenduju da se njihovi proizvodi klasifikuju i prodaju kao „fensi food“. To je hrana koja je elegantno upakovana i osmišljena tako da privučekupca ne samo sadržajem i nutritivnim vrednostima, već i da zadovolji sva čula i ugodi i najzahtevnih hedonistima.

Prema statistici Severnoameričkog udruženja proizvođača specijaliteta, prosečan Amerikanac troši četvrtinu svog buđeta za hranu, na delikatese poput specijalnih sireva, sosova, „apetajzera“ slatkiša i raznovrsnih začina. Promet robe u ovom sektoru premašio je sumu od 70 milijardi dolara.

Deo tog privlačnog fininsijsko kolača mogao bi da bude i naš jer imamo konkurentne proizvode. Jedan od njih je naš kajmak koji kao takav nije poznat američkom tržištu. Ali treba biti oprezan, pa ionako zahtevnom potrošaču, bolje je ponuditi test proizvod i to onom delukupaca koji već znaju šta je kajmak i šta je feta sir, a zatim ga proširiti na ostalu populaciju.

Šabačka mlekara izabrala je proizvod „a la kajmak“ i ponudila ga čikaškom tržištu, jer je tamo mnogo Srba , ali i ostalih naroda Balkana pa će tako novi proizvod biti lakše prihvaćen. Nakon toga slede pregovori sa avelikim lancima trgovine. Ohrabruje činjenica da kupac koji jednom kupi „a la kajmak“ dolazi ponovo.

Naš kajmak proizveden je od prirodnih sirovina, bez aditiva ili bilo kojih dodataka mleku, tako da je lako. Dobio sve potrebne sertifikate.

Svi komplimeti kajmaku, pa ako ga mi volimo, voleće ga i Amerikanci.

Jelena

Leave a Reply