Zašto je dobra vanila

Vanila je nepotpuno sazrela mahuna divlje orhideje, ona potiče iz Meksika a raste u tropskim prašumama Amerike. Dugačke žute mahune beru se pre sazrevanja i moraju se obraditi u roku od 48 sati kako se na njima ne bi pojavila plesan. Prepoznatljiva aroma vanile se razvija u posebnom procesu dejstvovanjem enzima. Postupak obrade mahuna vanile počinje tako što se one suše na suncu, zatim se vodenom parom ili ponavljanim umakanjem u ključalu vodu umrtvljuje tkivo ploda, sledi fermentacija pod uticajem vazduha, toplote i vlage u bakrenim kotlovima zbog čega ona potamni.

Vanila je poznati začin širom sveta gde važi kao afrodizijak, tonik, stimulans, antioksidant, sedativ i kao najvažnije antikancerogenik. Daje vrlo dobre efekte u lečenju Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Ova biljka ima širok spektar primene. Koristi se za aromatizovanje raznih vrsta kolača, pudinga, sladoleda, slatkih jela, napitaka i sosova. Vanila se u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji koristi za parfeme, tonike, losione, kreme itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *