Zašto jesti breskve

Još su Kinezi pre 4 milenijuma počeli da uzgajaju ovo voće, i za njih je ono bilo simbol besmrtnosti i dugog života. Breskva sadrži šećer, karoten, voćne kiseline, belančevine, skrob, mineralne sastojke, vitamine A, B, C. Pošto ovo voće sadrži kalijum i natrijum, ono se preporučuje osobama koje imaju problema sa oticanjem i otežanim izlučivanjem.

U alternativnoj medicini breskva je poznata kao sredstvo za čišćenje organizma. Sok od breskve je koristan i za osobe koje pate od srčane aritmije i smanjenog lučenja želudačne kiseline, a naročito pogoduje onima koji imaju osetljiv nervni sistem.

Između ostalog ova voćka je dobra i u lečenju malokrvnosti i kod crevnih oboljenja, a ima i laksativno dejstvo. Breskve i sok od breskve se ne preporučuje onima koji pate od dijabetesa i alergija. Ovo voće je našlo primenu kako u ishrani tako i u kozmetičkoj industriji.

Jelena

Leave a Reply