Zašto jesti avokado

Avokado je vrlo zdrava i nutricionistički veoma bogata namirnica, te je vrlo preporučljiva za dijetalnu ishranu.Najviše obiluje vitaminima E i B kao i vrlo kvalitetnim vlaknima. Ova voćka se može pohvaliti većim sadržajem kalijuma u odnosu na bananu. Obzirom da je avokado bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina, pre svega oleinske, on predstavlja i važan izvor karotenoida luteina.

Ukoliko dodate nekoliko kriški avokada u salatu, pored toga što ćete poboljšati ukus, povećaćete sposobnost organizma da apsorbuje karotenoide iz povrća. Fitonutrijenti iz avokada preventivno deluju protiv raka usne duplje, tako što se uspešno bore protiv slobodnih radikala. Avokado poseduje i veliku koncentraciju glutationa, snažnog antioksidansa za koji je utvrđeno da blokira veliki broj kancerogena.

Ukoliko kupite nedovoljno zreo avokado, držite ga nekoliko dana u korpi na sobnoj temperaturi da dozri. Avokado ne bi trebalo držati u frižideru dok potpuno ne sazri, dok se zreo avokado može držati u frižideru do nedelju dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *