Zašto jesti dinju

Ova voćka koja sadrži veliku količinu vitamina i minerala, uključujući vitamin C, B6, kalijum, folnu kiselinu i puno karotena. Prema istraživanjima, beta karoten pored toga što osvežava ćelije kože i pomaže u zaštiti od štetnog sunčevog zračenja, koristan je i za borbu protiv raka koji se javllja na plućima. Prema novim istraživanjima koristi se ikod lečenja drugih vrsta raka poput raka grlića materice, raka želuca i oralnih oblika raka.

Vitamin C iz dinje smanjuje mogućnost dobijanja raka usta, grla, raka gušterače i želuca. U narodnoj medicini ova voćka se koristi kao prirodno sredstvo za osveženje i psihičko smirenje. Pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva i kod opekotina i uboda. Voda i kalijum iz dinje podstiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih materija iz organizma.

Dinja se posebno preporučuje osobama koje pate od visokog krvnog pritiska. Biljna vlakna iz dinje olakšavaju varenje i odličan su dijetetski obrok, pomaže da se izgube kilogrami i nadimanje u stomaku. Obloga od isceđenog soka ili narendane kore pomaže u uklanjanju bolova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *