Zašto jesti banane

Jedan od glavnih predstavnika južnog voća je upravo banana. Ona obiluje hranljivim sastojcima, mineralima, vitaminima A, B6 i C, sadrže fosfor, mangan, magnezijum, kalijum i folnu kiselinu. U ishrani je bitno koristiti zrele banane, jer nezrele sadrže belančevinu koja onemogućuje delovanje enzima odgovornih za razlaganje skroba u organizmu. Banane treba čuvati na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru.

Ovo voće sadrži pozamašnu količinu B vitamina, te povoljno utiče na nervni sistem. Poseduje takođe i vrste proteina, koje takođe deluju pozitivno na nervni sistem, dok tokom varenja nastaje serotonin koji deluje opuštajuće. Takođe i kora banane ima višestruku funkciju. Pored toga što štiti unutrašnji deo banane, može se koristiti i za smirivanje kože posle uboda i iritacije. Banane su korisne za metabolizam i ublažavaju opstipaciju.
Stimulativno deluju na proizvodnju hemoglobina, povećavaju snagu mišića i rad metabolizma. Zbog ovih osobina banana se rado preporučuje sportistima, deci, ali naravno ni ostali netreba da je izbegavaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *