Zašto jesti kupinu

Ova biljka je lekovita celim svojim bićem, korenom, listom cvetom i plodom. Proleće i jesen su vreme kada se sakupljaju koren, mladi izdanci i listovi od kojih se prave lekovi i melemi, a plodovi se koriste i zeleni i zreli. Plodovi su jestivi i veoma korisni, od njih se prave vrlo korisno kupinovo vino, pekmez, sok, slatko.

Kupinovo vino je izuzetno bogato vitaminima i mineralima. Vino je delotvorno protiv anemije koja se često javlja kao posledica nedostatka gvožđa u krvi. Pored gvožđa kupinovo vino sadrži još i veliku količinu vitamina C i B, pektin, folnu kiselinu kao i brojne minerale. Ovo vino se koristi u ishrani neuhranjene dece.

Zreli plodovi ili sirup imaju laksativno dejstvo, dok sok od kupina podsticajno deluje na ćelije jetre te štiti jetru od različitih tegoba. Zbog velike količine organskog gvožđa kupina je izuzetno korisna namirnica za trudnice, dojilje, osobe u pubertetu i klimakterijumu.

Kupina je delotvorna jer sadrži još veliki broj vrlo bitnih sastojaka kao što su galatonin, inozit, limunska i askorbinska kiselina, brojni minerali, biljna vlakna, flavonoidi. Flavonoidi su važni jer deluju kao jak antioksidans i zaustavljaju stvaranje slobodnih radikala. Pomažu očuvanje kolagena i povećavaju apsorpciju vitamina C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *