Zašto jesti cimet

Ovo je jedan od najstarijih i najaromatičnijih začina koji se koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Poseduje eterično ulje, tanin, manitol, celulozu i ugljene hidrate.

Ova biljka ima blagotvorno dejstvo na organizam, i svakako se preporučuje dodati cimet u čaj, kafu ili ga posuti po kolaču. Stručnjaci su utvrdili da cimet pomaže kod dijabetesa tipa 2 i da smanjuje nivo šećera u krvi. Korist od cimeta je i u tome što jača srce, pomaže pri varenju, ublažava grčeve u stomaku. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama pomaže u lečenju bronhitisa i otklanjanju celulita. Pomaže i u mršavljenju, a naročito je poznat napitak na bazi cimeta i meda kao dijetetsko sredstvo. Najzdraviji način korišćenja cimeta je sveže mleveni cimet koji se može kupiti u mnogobrojnim prodavnicama zdrave hrane. Njkvalitetniji cimet na svetu potiče iz Vijetnama.

Najviše se koriste dve vrste cimeta, iz Cejlona i iz Kine. Cejlonski cimet se prodaje u obliku štapića i ima blaži miris, dok se onaj iz Kine prodaje u mlevenom stanju, ima oštriju aromu i ljutkastog je ukusa.

Prema nekim istraživanjima treba biti oprezan pri korišćenju cimeta u slučajevima poremećaja krvarenja. Preterana upotreba cimeta takođe može dovesti i do upalnih procesa u ustima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *