Marcipan, kralj poslastica

Marcipan je specijalitet koji je jednako dobar kao slatkiš sam po sebi i kao dodatak raznim kolačima i tortama. Interesantna je priča o poreklu marcipana koji potiče i iz nemačkog grada Libeka živopisne turističke destinacije, najveće luke na Baltiku, poznatog po Tomasu Manu, dobitniku Nobelove nagrade, ali i po ovom ukusnom slatkom delikatesu.

Marcipan se pravi od badema, šećera i ružine vodice. Ljudi danas pričaju da je u vreme velike gladi koja je zavladala Libekom 1407. godine pekarama ponestalo brašna, pa su kao njegovu zamenu počeli da koriste poslednje zalihe badema i šećera, praveći vrlo ukusan hleb.

Drugi podaci govore da je marcipan stigao iz današnjeg Irana i da su ga u Evropu doneli Turci. Legenda ipak najduže živi, a ona govori da je marcipan originalno poreklom iz Libeka.

Istina je ostala negde u dalekoj prošlosti, a ono što i danas živi su renomirani kafić i muzej marcipana. Kafić je otvorio 1806. Johan Georg Nidereger, a na prvom spratu je muzej.

Tajna recepta marcipana Nidereger prenošena je od tada kroz šest generacija sve do današnjeg dana. Marcipan je bio i ostao simbol prestiža i u njemu je uživala samo arostokratija, plemići i kraljevi, dok je danas dostupan svima.

Marcipan Nidereger zadržao je originalnu recepturu prema kojoj ovaj slatkiš sadrži čak dve trećine badema, a grad Libek postao je poznat kao grada sedam tornjeva po logotipu na luksuznoj ambalaži ove poslastice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *