Zašto je dobra šljiva

Pored svoje niske energetske vrednosti od svega 45 kalorija na 100 grama, one uz još neke voćke kao što su višnje, kruške, jabuke, sadrže sorbitol u prirodnom stanju. Sorbitol je šećerni alkohol koji se koristi kao zamena za beli šećer kod proizvodnje slatkih dijetetskih proizvoda namenjenih dijabetičarima.

Zbog velikog broja vitamina, minerala, dijetetskih vlakana i prirodnih šećera koje poseduje šljiva se smatra vrlo važnom namirnicom u ishrani. Zbog visokog sadržaja B vitamina ona važi za izuzetnog stimulatora razmene ugljenih hidrata u organizmu. Pomaže kod psihičkih nemira i problema sa koncentracijom, jača imunitet i srce, podstiče rad jetre i popravlja apetit. Ono u čemu je šljiva možda najefikasnija je čišćenje organizma i odstranjivanje iz njega štetnih stvari. Njeno laksativno dejstvo ima posebnu prednost jer zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilne ishrane kod većine ljudi dolazi i do smanjene aktivnosti creva, naročito kod starijih osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *