Da li je voćni sok od voća

Pravi voćni sok je isključivo onaj od sveže ceđenog voća. Svaki drugi sadrži manji procenat koncentrisanog soka, a veći vode, šećera i konzervansa. Prema nađem zakonu gotovi sokovi koji se mogu kupiti u marketima, moraju da sadrže 10% voćne baze i to onog voća za koje je sok deklarisan na omotu, a ostatak mogu biti drugo sokovi, voda, šećer ili med, zaslađivači i drugi aditivi.

Potrebno je nagovestiti da je prvi voćni sok konzervisan isključivo fizičkim postupcima kojičuvaju ukus, aromu i boju karakterističnu za određeno voće. Isključivo sok bez dodavanja vode može da ima oznaku 100% voće, a onaj koji sadrži voće, a onaj koji sarži vodu nosi naziv nektar. Bolji sokovi sadrže veći procenat koncentrisanog soka, ali se dalje zovu nektar.

Deklaracija pored vrste voća i procenta koncentrata još mora da sadrži energetsku vrednost na 100 grama proizvoda, sadržaj šećera u gramima, ugljenih hidrata, masti, belančevina, vitamina i da li su pripremani sa konzervansom uz naznaku vrste.

Isto važi i za sokove od povrća, sa tim što je na našem tržištu u većoj meri prisutan samo sok od paradajza, a ponekad i sok od celera ili šargarepe, sa tim što se šargarepa češće dodaje multivitaminskim voćnim sokovima. Sokovi su koristan dodataka ishran jer sadrže mnoge vitamine i menerale koji su neophodni organizmu, jer podižu imunološke sposobnosti, a takođe su prijatan osvežavajući napitak, naročito u vrelim letnjim danima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *