Hrana koju ne treba mešati

Mnoge uobičajene kombinacije hrane, koje se svakodnevno nalaze na našim trpezama, zapravo nisu dobre za naš organizam iako u mnogim situacijama mi toga nismo svesni ili još gore mislimo da su one dobre. U nastavku teksta saznajte koje su to namirnice koje ne treba mešati.

Kafa i jaja za doručak – Sve više ljudi na ovakav način započinju dan, smatrjući da je ovakav obrok odličan za početak radnog dana. Ova kombinacija je loša iz razloga što polifenoli, koji se nalaze u kafi, smanjuju apsorpciju gvožđa iz jaja i nivo kalcijuma u kostima.

Mleko i bilo šta drugo – Mnogima je teško da prihvate činjenicu da je mleko obrok sam za sebe i da ga ne treba mešati sa drugim namirnicama. Razlog ovome je što je varenje mleka vrlo složeno. Jedina preporučljiva stvar koju možete kombinovati sa mlekom jeste med, te zajedno mogu povoljno delovati na mikrobe.

Meso i krompir – Ovo je već tipična kombinacija na ovim prostorima koja se nikako ne preporučuje. Proteini iz mesa se vare u želucu dok se skrob iz krompira vari u tankom crevu. Dokazano je da ova kombinacija usporava metabolizam, što za posledicu ima ubrzano gojenje.

Meso, riba i mlečni proizvodi – Još jedna kombinacija koja je često prisutna na ovdašnjim trpezama. Ono što ovde ne valja je to što ova kombinacija vrlo loše utiče na sistem za varenje u čoveka. Ako mislite da vam telo iskoristi sve hranljive sastojke iz mesa i mlečnih proizvoda, onda je najbolje iste jesti odvojeno. Dakle meso treba jesti u kombinaciji sa povrćem. Takođe važi i za mlečne proizvode poput sira, kajmaka, pavlake, ove namirnice je najbolje konzumirati sa povrćem.

Voće i bilo šta drugo – Voće je najbolji izvor vitamina i antioksidanata, ali ono sadrži i kiseline koje uzrokuju fermentaciju u želucu te mogu usporiti varenje druge hrane. Pored toga voće uzrokuje i nadimanje. Da bi ste izbegli negativan uticaj voća najbolje ga je onda konzumirati na prazan želudac.

Spanać i mleko – Spanać spada u zeleno lisnato povrće koje ne sadrži skrob. Iz tog razloga spanać blokira apsorpciju kalcijuma iz mleka. Najbolja kombinacija koju možete napraviti sa spanaćem je sa belim mesom ili ribom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *