Keks torta

Poznato je da ukuse i mirise nikada ne zaboravljamo. Keks torta, ako hoćete da bude ona prava, kakve se sećate iz detinjstva iz kuhinje vaše bake, mora biti sa filom od jaja kuvanim na pari, sa obaveznim puterom i sa keksom Petit ber sa maslacem.Torta je omiljena dečija poslastica, samo se tada keks ne umače u kafu,već u mleko.

Potrebno:

½ kg Petit ber keksa

250 gr putera

4 cela jaja ili 3 cela i 2 žumanca

200 gr šećera

100 gr čokolade za kuvanje

300 ml mleka ili kafe bez soca (može Nescafe)

Priprema:

Umutiti na pari (stavite sud u kome mutite iznad šerpe u kojoj vri voda ili mutite u loncu od dva litra za kuvanje mleka) jaja sa šećerom i kada žica miksera počne da ostavlja jasan, oštar trag u filu (oko 20 minuta) dodati istopljenu čokoladu.

Fil će da splasne. Skloniti sa vatre i dodati umućen puter. Ostaviti da se ohladi.

Skuvati kafu i umkaati kratko keks u nju. Možete potapati keks za svaki red posebno ili sve kekse potrebne za tortu odjednom, tako da na kraju samo ređate red keksa, red fila, bez čekanja da se keks ohladi.

Najbolje je da za svaki red odredite 20 komada keksa, tako ćete imati 4 reda keksa i još poneki će moći da se raskvasi i biće neupotrebljiv, a da pritom ne nedostane keksa.

Pazite da se keks natopi, ali da ne omekša previše. Fil treba da se dobro ohladi i ne treba ga mazati preko toplog keksa.

Ređati red keksa, premazati ga filom, pa opet red keksa i tako dok ne potrošite sav keks.

Gornji sloj i bočne stranice premazati istim filom i staviti u frižider da se dobro ohladi.

Nezaboravan ukus iz detinjstva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *