Organska hrana cele godine

Organska hrana prisutna je već neko vreme na srpskom tržištu. Poznato je da ovakva hrana, da bi dobila dozvolu da nosi ovakovo ime, ona mora da prođe strogu kontrolu i podleže određenim uslovima proizvodnje koji su propisani pravilima Evropske unije.

Da bi se gajila organska hrana potrebni su kontrolisani uslovi počev od zemljišta, preko atmosfere, koja mora da ima određenu vlažnost i temperaturu, što se može postići samo u zatvorenom prostoru najmodernijih višenamenskih staklenika. Ovakvi staklenici postoje u Republici Srpskoj, a od nedavno i u Srbiji, što je posledica saradnje sa grupom stručnjaka inovatora iz Republike Srpske. Ovaj projekat pokriva oko pet hiljada kvadrata kontrolisanih uslova za proizvodnju organskog voća i povrća i proizvodiće hiljadu dvesta tona zdravog paradajza, paprike, krastavaca i drugog povrća. Ova svojevrsna fabrika hrane funkcioniše zahvaljujući kompjuterskom kontrolisanju mikroklime, potrebne za gajenje organske hrane. Najsavremeniji staklenik zahteva investiciju od oko 700 000€, ali je funcionalan tokom cele godine, a kapacitet mu je više od hiljadu tona voća povrća i cveća, što opravdava ovoliko ulaganje.

Posebno interesantno da je proizvodnja u ovakvim objektima u skladu sa ekološkiom standardima i uz upotrebu obnovljivih izvora energije. Prednost je i da će po proceni staklaenik zaposliti 25-30 radnika koji bi radili u tri smene 365 dana u godini.

Deo organskih plodova je spreman za prodaju u svežem stanju, a deo će se sušiti kao na primer, „organik sušeni paradajz“ koji do sada nije bio prisutan na tržištu Srbije. Svojevremeno se u megamarketima mogao nabaviti sušeni paradajz, ali on nije nosio prestižnu oznaku organik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *