Ovsene grisine

Slana grickalica koja je ukusna, a pritom zdrava. Ovseno testo u kombinaciji sa tri vrste semenki, premazano blago zaljućenim sosom od jaja i tucane paprike, pa sve posuto susamom. ko bi odoleo 🙂

Potrebno:

2,5 šolja ovsenog brašna (ja sam koristila Unimiller, mislim da je ovo značajna informacija pošto sam primetila da tetso ne ispada isto od svakog brašna)

100 gr mešavine samlevenog lanenog, bundevinog i susamovog semena

1/2 kašičice sode bikarbone

2 kašičice soli

3/4 šolje vode

za premazivanje:

1 jaje

1 kašičica ljute tucane paprike

1 kašičica slatke tucane paprike

2 kašičice soli

Priprema:

Pomešati sve suve sastojke (ovseno brašno, semenke, sodu bikarbonu, so), pa dodati vodu i zamesiti testo. Testo ne treba da bude previše tvrdo i potrebno je da se ne lepi za ruke. Za početak je možda bolje da se doda 1/2 šolje vode, pa po potrebi da se dodaje i ostatak, dok se ne dobije odgovarajuća masa.

Pripremljeno testo odvajati u loptice i valjati ih između šaka tako da se naprave tanki štapići. Štapič presaviti na pola i umotati jedan kraj štapića oko drugog kako bi se dobio oblik kao na slici. Ukoliko ne želite da trošite vreme na estetski deo ovih grisina, tetso možete odvoiti u nekoliko loptica, istanjiti ga i iseći nožem štapiće.

Za premaz umutiti jaje, pa dodati tucanu papriku i so.

Grisine poređati na pleh obložen papirom za pečenje, premazati ih i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata.

Jelena

Leave a Reply