Gibanica je tradicionalni specijalitet po kojem je prepoznatljiva srpska kuhinja. Posebnog je ukusa baš u Srbiji zbog specifičnog podneblja u kome nastaju sir, kajmak, jaja i brašno za kore. Poznato je da svi nacionalni specijaliteti postaju bolji, ako se u drugim državama prave od sastojaka iz zemlje, gde su izvorno nastali.
Potrebno:
600 gr kora za gibanicu
400 gr punomasnog belog sira
100 gr kajmaka
4 jaja
200 ml kisele vode
ulje
Priprema:
Okruglu tepsiju nauljiti i obložiti sa dve kore tako da sve ivice budu prekrivene.
Umutiti 3 jaja, dodati sir, kajmak, kiselu vodu i sve dobro izmešati. Po potrebi malo posoliti.
Jednu po jednu koru gužvati, umakati u pripremljen fil i ređati jednu do druge u tepsiju dok se ne prekrije celo dno, ali paziti da ostanu dve kore za pokrivanje.
Preklopiti kore sa dna prema sredini i pokriti novom korom, premazati je uljem, a zatim sledećom korom kojom treba dobro ušuškati celu gibanicu.
Gornju površinu premazati umućenim jajetom sa malo ulja.
Peći na 200 oC sat vremena.
Pečenu gibanicu prevrnuti na odgovarajući tanjir, pokriti i pustiti da se prohladi kako bi se lakše sekla.
Iseći na kriške i služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
Veoma ukusno, ali masno i slasno! 🙂