Gibanica

Gibanica je tradicionalni  specijalitet po kojem je prepoznatljiva srpska kuhinja. Posebnog je ukusa baš u Srbiji zbog specifičnog podneblja u kome nastaju sir, kajmak, jaja i brašno za kore. Poznato je da svi nacionalni specijaliteti postaju bolji, ako se u drugim državama prave od sastojaka iz zemlje, gde su izvorno nastali.

Potrebno:

600 gr kora za gibanicu

400 gr punomasnog belog sira

100 gr kajmaka

4 jaja

200 ml kisele vode

ulje

Priprema:

Okruglu tepsiju nauljiti i obložiti sa dve kore tako da sve ivice budu prekrivene.

Umutiti 3 jaja, dodati sir, kajmak, kiselu vodu i sve dobro izmešati. Po potrebi malo posoliti.

Jednu po jednu koru gužvati, umakati u pripremljen fil i ređati jednu do druge u tepsiju dok se ne prekrije celo dno, ali paziti da ostanu  dve kore za pokrivanje.

Preklopiti kore sa dna prema sredini i pokriti novom korom, premazati je uljem, a zatim sledećom korom kojom treba dobro ušuškati celu gibanicu.

Gornju površinu premazati umućenim jajetom sa malo ulja.

Peći na 200 oC sat vremena.

Pečenu gibanicu prevrnuti na odgovarajući tanjir, pokriti i pustiti da se prohladi kako bi se lakše sekla.

Iseći na kriške i služiti uz jogurt ili kiselo mleko.

Veoma ukusno, ali masno i slasno! 🙂

Jelena

Leave a Reply