Integralne lepinje

Domaće lepinjice sa kajmakom, pršutom i paradajzom su prava stvar za potpuno nedeljno jutarnje uživanje.

Potrebno:

600 gr brašna od toga 500 gr mešavine brašna za hrono hleb, 50 gr speltinog brašna, 50 gr heljdinog brašna

200 ml vode

2 kašike masti

1 jaje

1/2 kvasca (20 grama)

1 kašičica šećera

malo mleka

Priprema:

Kvasac razmutiti sa mlekom i dodati kašičicu šećera, pa ostaviti da odstoji na toplom oko 15 minuta.

U posudu sa kvascem dodati večinu brašno (malo ostaviti za kasnije), vodu, jaje i mast pa umutiti testo. Kada se dobije glatka masa ostaviti da naraste oko pola sata.

Testo umestiti jos malo da povremenim dodavanjem ostatka brašna, kako se ne bi lepilo za prste.

Napraviti pogačice debljine oko santimetar. Ređati u pleh pa ostaviti još malo da ostvoji, oko 10 minuta.

Peći na 180C oko pola sata.

Vruće lepinjice namazati kajmakom, dodati malo pršute i paradajza za potpuno uživanje. Prijatno 🙂

Jelena

Leave a Reply