Uštipci

Uštipci su, barem za mene, nešto što podseća na detinjstvo i bezbrižno vreme provedeno sa bakom, u spremanju ovakvih i sličnih specijaliteta. Još kada se iskombinuju sa domaćim džemom od kajsija, onda im prosto ne mogu odoleti. Ovo je jedan starinski recept za spremanje ove vrste testa. Prijatno 🙂

Potrebno:

1 kvasac

2 dl mleka

2 dl mlake vode

2 kašičice šećera

1 kašičica soli

3 jaja

800 gr brašna

Priprema:

Mleko, vodu, šećer i kvasac raznutiti i ostaviti da naraste.

Dodati dva jaja, brašno i so.

Dobro umutiti varjačom.

Ostaviti da testo naraste, oko 20 minuta, pa ga ponovo dobro umutiti varjačom.

Postupak ponoviti tri puta.

Ugrejati dobro mast ili ulje.

Kašikom vaditi testo i ubacivati u dobro zagrejano ulje ili mast.

Povremeno okretati testo i pržiti ga dok ne dobije zlatno žutu boju.

Jelena

Leave a Reply