Od sada prženo i pečeno dozvoljeno

Pečena i pržena hrana omiljena je u mnogim kuhinjama sveta, a posebno zapadnim.Razlog je primamljiv izgled i ukus takve hrane. Većina ljudi će se pre opredeliti za lepo zapečenu, zlatno žutu šniclu, koja osim toga i zanosno miriše, nego za bareno meso iz rinflajša bledo sivkasto braon boje, nedefinisanog mirisa. Takođe u pekari biramo lepo zapečeni hrskavi hleb, a ne onaj bledunjavi. Pekare kojih ima sve više, izdaleka najavljuju svoje prisustvo, intenzivnim, privlačnim mirisom sveže ispečenog peciva i kolača.

Nutricionisti odavno preporučuju izbegavanje pržene i pečene hrane, zbog štetnih materija koje se u njoj stvaraju. Šećeri, aminokiseline i ulje posebno su osetljivi na termičku obradu zvanu prženje ili pečenje, jer tom prilikom dolazi do stvaranja nekih kancerogenih materija u hrani.

Nedavno su španski naučnici u madridskom institutu za nauku itehnologiju hrane izumeli supstancu koja neutrališe štetne, kancerogene materije u prženoj i pečenoj hrani. Ona se obliku spreja bez boje nanosi na pečenu i prženu hranu i pritom eliminiše prisustvo opasnih sastojaka stvorenih termičkom obradom. Postojali su i do sada razni proizvodi iste namene, ali su oni meljali ukus hrane, pa zbog toga nisu ušli u širu primenu.

Nova formula sadrži vodu, antioksidanse, vlakna, mlečnu kiselinu i ekstrakt čaja od cimeta. Nakom ispitivanja u ostalim evropskim laboratorijama verovatno će ući u široku potrošnju i hiljadama sladokusaca omogućiti uživanje u njima omiljenoj hrani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *