Grčka musaka od plavog patlidžana

Ovo jelo se najčešće priprema leti i u jesen kada je plavi patlidžan lako dostupan na pijacama i samoposlugama i u to vreme je jeftin. Poslednjih godina ovo povrće više nije sezonsko, ali je van njegove prirodne sezone skupo.Količina koja se dobije ovim receptom dovoljna je za 4 do 6 osoba, a najbolje je musaku pripremiti kada se svi okupe za trpezom, kao izvanredan porodični ručak.

Potrebno:

3 plava patlidžana srednje veličine

1 veća ili 2 manje glavice crnog luka

500 gr mlevenog mesa

6 kašika maslinovog ulja

300 gr svežeg ili konzerviranog paradajza

1,5 dl belog vina

50 gr prezli

80 gr rendanog  tvrdog kačkavalja ili parmezana

peršun, origano

½ litre bešamel sosa (400 ml. mleka, 1 kašika putera, 4 kašike brašna)

2 jaja

½ limuna

3 pune kašičice suvog biljnog začina

so, biber,  malo šećera, komadić šipke vanile ili malo vanilin šećera

½ kašičice cimeta

Priprema:

Plavi patlidžan operite,odstranite peteljku i zajedno sa ljuskom isecite na kolutove debljine oko pola santimetra.

Posolite i ostavite da odstoji pola sata do sat da bi pustio vodu i otpustio moguću gorčinu.

Ocediti ga od vode, obrisati salvetom i kratko grilovati.

Može se i kratko propržiti ako vam je tako jednostavnije.

Polovinu količine naređati u tepsiju podmazanu puterom.

Za filovanje propržiti luk dok ne postane staklast, dodati meso i dinstati dok ne posvetli, a zatim dodati vino, paradajz, biljni začin, biber, cimet, šećer i vanilu.

Dinstati oko pola sata ili dok se fil ne zgusne, pa dodati seckan peršun i origano i pržiti još malo.

Za pripremu bešamela na puteru kratko propržiti brašno, skloniti sa vatre i dodati mleko.

Mešati dok se masa ne izjednači, pa kuvati još kratko da se malo zgusne.

Bešamel za ovu namenu treba da bude dovoljno redak da moze da se sipa preko fila od mesa.

Dodati jedno umućeno jaje sa sokom od polovine limuna i pola ukupne količine kačkavalja.

U prohlađen fil dodati prezle, drugo jaje i preostali kačkavalj.

Fil rasporediti preko patlidžana u tepsiji, prekriti drugim slojem patlidžana, a zatim zaliti bešamelom.

Musaka može imati i više slojeva, ako to zahteva veličina posude u kojoj se peče.

Peći 50 minuta na 200 oC, ili dok blago ne porumeni po površini.

Uživajte u pravom grčkom ukusu! 🙂

Jelena

Leave a Reply