Musaka od tikvica

Musaka je uobičajeno jelo na na trpezi prosečne porodice  u Srbiji kao i u okolnim zemljama, jer je u prošlosti zbog osvajačkih pohoda bilo mnogo međusobnog uticaja kako na kulturu, umetnost, arhitekturu, tako i na običaje, ponašanje ,a naravno i na usvajanje novih kulinarskih recepata i navika u ishrani. Danas je taj uticaj prisutan i zbog razvijenog turizma. Moderno doba donelo je mnoga tehnološka dostignuća, kao internet i televiziju, pa su recepti internacionalne kuhinje lako dostupni gotovo svima. Kako je naše podneblje toplo, u proleće, leto i jesen uzgaja se mnogo različitih vrsta voća i povrća, a tikvice su u našim marketima već dugo prisutne tokom cele godine.

Potrebno:

3 srednje tikvice

500 gr mlevenog mesa

1 srednja glavica luka

4 pune kašičice suvog biljnog začina

biber, mlevena crvena paprika

ulje

3 jaja

½ litre mleka

Priprema:

Tikvice oljuštiti, iseći na kolutove debljine oko pola santimetra i ostaviti ih da odstoje kako bi pustile vodu.

Za to vreme ispržiti iseckan luk, dodati meso i začine i sve još malo dinstati.

U uljem podmazan đuveč ređati red tikvica, red fila od mesa dok se ne utroši sav materijal.

Umutiti jaja, dodati malo mleka, pa musaku zaliti prvo mlekom,a zatim umućenim jajima sa mlekom, tako da sve ogrezne.

Peći na 200 oC oko sat vremena.

Gornja površina treba da bude zapečena, a sva tečnost treba da ispari.

Musaku možete praviti i sa prethodno pohovanim tikvicama.

Dalji postupak je isti, samo ćete na kraju dobiti masnije i za varenje teže jelo, ali za mnoge i ukusnije.

Uživajte u ukusu trdicionalnog  jela!

Jelena

Leave a Reply