Punjene tikvice

Punjene tikvice u našoj zemlji spadaju u kategoriju jela koje se spremaju u skoro svakoj kući. Naravno, gotovo svaka domaćica ima svoj po nečemu specifičan način spremanja punjenih tikvica, pa će Vam ovde biti predstavljen jedan od načina da napravite ovo jelo i uživate u njemu. Prijatno 🙂

Potrebno:

8 manjih okruglih tikvica, može i običnih oko 1 kg

2 srednje glavice crnog luka

½ kg mešanog mlevenog mesa

2 dl paradajz soka ili pelata

1 šolja od 2 dl pirinča

biljni začin, so, biber, ulje

punjene-tikvice2Priprema:

Odseći vrh tikvice i skoniti ga sastarne da bi kasnije poslužio kao ukrasni poklopac.

Tikvicu oljuštiti i izdubiti kašičicom.

Na malo ulja propržiti iseckani luk.

Kad postane staklast, dodati melveno meso, pirinač i začine i pržiti dok meso ne izgubi crvenu boju.

U toku prženja možete dodati vode da pirinač malo nabubri.

Gotovim nadevom puniti tikvice, poklopiti odsečenim poklopćem.

Izdubljeni deo tikvice i preostali nadev sipati u međuprostor u plehu.

Naliti vodom i paradajzom, do dve trećine visine tikvice.

Peći na umerenoj vatri oko 200°C 45-60 minuta.

Paziti da poklopci ne izgore.

Jelena

Leave a Reply