Pljeskavica punjena pršutom i kulenom

Punjena pljeskavica je gurmansko jelo i najbolje je da se služi kada su dani hladni, pa nam je zato potrebno mnogo energije. Može biti i deo menija u okviru neke proslave. Zimsko vreme je period najvećih pravoslavnih svetkovina, kada veliki broj srpskih vernika, a i onih koji to nisu, ali žele da slede puteve  svojih predaka, obeležavaju ili slave slavu, dan sveca, zaštitnika njihove porodice. Zimske slave padaju u dane velikog Božićnog posta, ali oni koji ne poste mogu praviti i mrsnu slavu.

Potrebno:

700 gr junećeg mesa

100 gr svinjskog mesa

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 kašičica suvog biljnog začina

pola kašičice soli

biber, ulje

Za punjenje:

100 gr pršute

50 gr kulena

može i malo rendanog  kačkavalja

Priprema:

Seckani crni luk i čen izgnječenog belog luka izmešati sa mesom i dodati začine.

Mesiti smesu,dok ne počne da se odvaja od ruku.

Uviti u providnu, samoprianjajuću foliju i ostaviti u frižideru da malo odstoji.

Što duže stoji, meso će se bolje sjediniti.

Smesa za pljeskavice se može napraviti i uveče, a koristiti sutradan.

Oblikovati pljeskavice debljine 1cm, od pripremljene smese i puniti seckanom pršutom i kulenom.

Pršutu i kulen staviti na jednu polovinu pljeskavice i pomoću folije preklopiti, pa malo utapkati.

Peći na roštilju ili sa malo ulja na roštiljskom tiganju.

Gurmani, prijatno vam bilo! 🙂

Jelena

Leave a Reply