Juneći gulaš sa suvim voćem

Gulaš je tradicionalno zimsko kuvano jelo na našem podneblju. Oplemenjen suvim voćem dobija novu slatkasto kiselkastu notu, što ga čini interesantnim i drugačijim. Pomalo podseća na mađarsku kuhinju u kojoj se često koristi voće i kombinacija slanog i slatkog ukusa.

Potrebno:

700 gr. junećeg mesa

1 glavica crnog luka

1 struk praziluka

1 veza mladog luka

1 dl. gustog soka od paradajza

50 gr. suvih šljiva bez koštica

50 gr. suvih kajsija

50 gr. brusnica

50 gr. golice

1 kesica gotovo začina za gulaš

1 dl. Crnog vina

1 kašičica suvog biljnog začina

biber i beli luk

ulje za prženje

Priprema:

Luk, praziluk i mladi luk iseckati i pržiti dok ne postane staklasto.

Dodati meso iseckano na kockice i dinstati dok meso ne prumeni i zatim naliti vino.

Krčkati poklopljeno dok meso ne omekša, pa dodati paradajz, iseckano suvo voće i ostale začine.

Gotov začin za gulaš pripremiti po uputstvu sa kesice i naliti u skoro gotovo jelo.

Dinstati još desetak minuta i servirati uz testeninu ili pire krompir.

 

Pravi delikates za uživanje uz dobro crno vino!

 

Jelena

Leave a Reply