Gulaš je tradicionalno zimsko kuvano jelo na našem podneblju. Oplemenjen suvim voćem dobija novu slatkasto kiselkastu notu, što ga čini interesantnim i drugačijim. Pomalo podseća na mađarsku kuhinju u kojoj se često koristi voće i kombinacija slanog i slatkog ukusa.
Potrebno:
700 gr. junećeg mesa
1 glavica crnog luka
1 struk praziluka
1 veza mladog luka
1 dl. gustog soka od paradajza
50 gr. suvih šljiva bez koštica
50 gr. suvih kajsija
50 gr. brusnica
50 gr. golice
1 kesica gotovo začina za gulaš
1 dl. Crnog vina
1 kašičica suvog biljnog začina
biber i beli luk
ulje za prženje
Priprema:
Luk, praziluk i mladi luk iseckati i pržiti dok ne postane staklasto.
Dodati meso iseckano na kockice i dinstati dok meso ne prumeni i zatim naliti vino.
Krčkati poklopljeno dok meso ne omekša, pa dodati paradajz, iseckano suvo voće i ostale začine.
Gotov začin za gulaš pripremiti po uputstvu sa kesice i naliti u skoro gotovo jelo.
Dinstati još desetak minuta i servirati uz testeninu ili pire krompir.
Pravi delikates za uživanje uz dobro crno vino!