Punjene lignje na brusketama

Lignje su plodovi mora i kao takve mogu biti deo posta, ali ovaj recept sadrži druge sastojke koji su mrsni, a ovo jelo spada u specijalitet, pa se ne preporučuje u vreme posta. Svakako post  podrazumeva jednostavna jela i odricanje, a ne delikatese.

Potrebno:

½ kg lignji

100 gr pršute

100 gr trapist kačkavalja

200 gr šampinjona

baget hleb

čen belog luka, morska so

50 gr maslina bez koštice

maslinovo ulje

2 dl belog vina

Priprema:

Lignje očistiti tako što ćete im izvaditi središnju kost hrskavicu i oprati ih.

Možete kupiti i već očišćene lignje.

Odseći im pipke i iseckati ih, a šampinjone oprati i iseckati na sitno, posoliti, pa sve zajedno pržiti 10 do 15 minuta.

Kačkavalj izrendati, a pršutu iseckati.

Lignje puniti smesom iseckanih pipaka, šampinjona, pršute i kačkavalja.

Pržiti na maslinovom ulju kratko damalo porumeni, a zatim zaliti vinom i dinstati dok lignje ne omekšaju.

Hleb iseći na tanje kriške, premazati sa obe strane maslinovim uljem i sitno iseckanim belim lukom i pržiti na maslinovom ulju dok se ne zapeče, ali paziti da ne pregori.

Tako su bruskete spremne. Servirati tako što treba prvo na tanjir staviti bruskete, a preko njih punjene lignje. Okolo se mogu naređati masline seckane na kolutiće. Služiti uz kvalitetno belo vino.

Specijalitet bez premca!

Jelena

Leave a Reply