Lignje su plodovi mora i kao takve mogu biti deo posta, ali ovaj recept sadrži druge sastojke koji su mrsni, a ovo jelo spada u specijalitet, pa se ne preporučuje u vreme posta. Svakako post podrazumeva jednostavna jela i odricanje, a ne delikatese.
Potrebno:
½ kg lignji
100 gr pršute
100 gr trapist kačkavalja
200 gr šampinjona
baget hleb
čen belog luka, morska so
50 gr maslina bez koštice
maslinovo ulje
2 dl belog vina
Priprema:
Lignje očistiti tako što ćete im izvaditi središnju kost hrskavicu i oprati ih.
Možete kupiti i već očišćene lignje.
Odseći im pipke i iseckati ih, a šampinjone oprati i iseckati na sitno, posoliti, pa sve zajedno pržiti 10 do 15 minuta.
Kačkavalj izrendati, a pršutu iseckati.
Lignje puniti smesom iseckanih pipaka, šampinjona, pršute i kačkavalja.
Pržiti na maslinovom ulju kratko damalo porumeni, a zatim zaliti vinom i dinstati dok lignje ne omekšaju.
Hleb iseći na tanje kriške, premazati sa obe strane maslinovim uljem i sitno iseckanim belim lukom i pržiti na maslinovom ulju dok se ne zapeče, ali paziti da ne pregori.
Tako su bruskete spremne. Servirati tako što treba prvo na tanjir staviti bruskete, a preko njih punjene lignje. Okolo se mogu naređati masline seckane na kolutiće. Služiti uz kvalitetno belo vino.
Specijalitet bez premca!