Bobičavo voće neophodan sastojak zdrave ishrane

Crveno i tamno plavo voće puno je vitamina i minerala neophodih za formiranje i očuvanje odbrambenih sposobnosti organizma. Kaže se da šaka ovog ukusnog voća, kao i jedna jabuka dnevno čuva zdravlje.

Nekad su se šumske jagode borovnice i kupine isključivo ručno brale po obroncima planina na obodu šuma, a danas se gaje na plantažama i često se beru mašinski, takozvanim češljevima, što često kvari kvalitet ovako ubranog voća. Divlje voće je sitnije, ali i kvalitetnije i srazmerno skupo, jer ga ima malo i kratkom vremenskom periodu.

Najbolje je jesti ga svežeg, ali vrlo je ukusno, a skoro jednako korisno ako je prerađeno u slatko i džem ili se dodaje sladoledu, kremovima, kolačima i tortama. Naravno ako je konzervirano može se konzumirati u toku cele godine. Dobar plod prepoznaje se na pijaci po čvrstini zrna, a i po tome što ne ispušta sok.

Nutricionisti savetuju da se šumski plodovi kontumiraju sveži u malim količinama, jer su dragocen izvor vitamina i pripremaju organizam za hladne zimske dane. Takođe dobri su za jačanje krvi, jer sadrže značajne količine gvožđa

Listovi posebno borovnice koji se beru pre cvetanja takođe su lekoviti i koriste se za pripremanje čaja. Osim toga plodovi mogu da se jedu uz dodatak šećera, posebno kupina koja često ima izrazito kiseo ukus, a ukusni su i ako dadatak raznim postasticama. Danas su šumski plodovi dostupni cele gidine kao zamrznuti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *