Sini kebab (kebab u tepsiji) ili domaci kebab

Potrebno:
600 gr mlevenog juneceg mesa
100 gr suve slanine
200 gr kackavalja
1 crvena paprika
1 paradajz srednje velicine
1 glavica crnog luka
3-4 kasic suvog zacina
1 cen belog luka
biber po ukusu
1/2 kasic ljute aleve paprike
3-4 kasike prezli
Za preliv
1 crvena paprika
1 paradajz srednje velicine
crni luk po ukusu
ljuta paprika po ukusu
malo ulja
so po ukusu
Priprema:
Meso umesiti sa sa seckanim crnim lukom, sitno seckanom slaninicom I rendandanim kackavaljem (100gr).
Paradajz papriku, prezle I zacine izblendati I dodati masi sa mesom. Umesiti dok se sastojci ne ujednace I ostaviti malo da odstoji..Tepsiju podmazati uljem I ravnomerno rasporediti masu od mesa po njoj.
Sastojke za preliv izblendati I preliti preko mesa u tepsiji.
Po zelji ukrasiti kolutovima paradajza I paprike I sa posuti preostalih 100gr rendanog kackavalja
Peci u rerni oko 1 sat na 200°C.
Po potrebi odvaditi visak tecnosti, jer jelo na kraju pecenja treba da bude skoro suvo.
Umesto prezli I zacina moze da se upotrebi dodatak jelima za cufte. U tom slucaju za 600 gr mesa treba dodati jos malo zacina.

Za salsu je potrebno:
Za salsu izblendati luk, paradajz I papriku, zaciniti po zelji ( so biber, beli luk, ljuta aleva paprika ili cili).
Proprziti desetak minuta na malo ulja da dobije zeljenu gustinu.

Za ukras krastavac iseci po duzini na tanke snitove, kackavalj takodje na tanke listove I sunku ili neko suvo meso na tanke snitove. Redjati prvo krastavac, pa sumku I na kraju kackavalj, urolati kao za ruzu I rolnice ucvrstiti cackalicama.

Ovo jelo moze da se pravi I bez prezli, ali u tom slucaju je potrebno za trecinu vise mesa I ne smeju se dodavati tecni sastojci u meso. Znaci izostaviti svez paradajz I paprike. Moze se smanjiti I kolicina preliva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *